Viure a la fresca

img_5206.jpg

Consells econòmics per combatre la calor a casa

Juliol ens ha deixat als seus inicis una onada de calor d'allò més empipadora. L'estiu és això, pujades sobtades de les temperatures que ens fan suar de valent, o anar traient un pam i mig d'esma. Però sembla que l'escalfor global és quelcom imparable si els humans no prenem mesures urgents.

Un dels factors que contribueixen a l'escalfament global, entre molts altres, és l'ús generós d'aparells refrigeradors a les cases. Però sense ells, es fa complicat resitir la calor. Abans, i no vull posar-me transcendent, quan les nostres àvies eren les mestresses de la casa, en èpoques de calorades, elles, sàvies dones, tenien els seus recursos, casolans, i els aplicaven.

Ara, tinc la sensació que aguantem menys la calor. Potser les cases no estan prou aïllades, o perquè se'ns fa difícil amagar-nos de la solejada del dia, la majoria treballem fora de casa. Les ciutats, entre asfalt, i poca ombra, en dies de calor és territori  hostil. Els comerços, i locals refrigerats ens porten en segons a l'hivern siberià. Tot plegat, ens ha tornat més sensibles, ens fa febles i dependents de la refrigeració elèctrica.

Per això, avui, vull posar èmfasi en les mesures pràctiques de  les àvies  per ajudar-nos a baixar uns graus la temperatura de la casa, si més no, per treure aquella sensació tèrmica molesta. No és cap panacea radical. Ho sé! Però hi ha petites mesures, que podem anar introduint, i alternant  amb els aparells elèctrics per ajudar-nos a economitzar, i a reduir, les emissions de calor  que llencem a l'exterior.

CONSELLS PER MANTENIR LA CASA FRESCA:

Refrescaràs la casa si abaixes la persiana. La foscor, ajuda a baixar una mica la temperatura de la casa.Els tendals oberts, així l'aire al voltant de la finestra és menys càlid.Canviar els tèxtils de casa, per teles més lleugeres, llençols, vànoves, coixins, etc.Treu les catifes gruixudes canvia-les per materials naturals.Tria sempre color clars, per crear una harmonia cromàtica que predisposi a la tranquil·litat i la relaxació.Tingués en compte la il·luminació, i quin tipus de bombetes fas servir.Recorda que tot el que sigui elèctric desprèn escalfor, tingués en compte a quina hora del dia ho fas servir.

EN RESUMPodem intentar apaivagar la calor, si tenim cura de la casa durant el dia. A la que el sol decau, obre, portes i finestres, deixa que corri l'aire. És l'hora de gaudir de terrasses, porxos, i balcons. De regar les plantes. De gaudir de l'exterior. Per això, en aquestes èpoques, per a mi, hi ha dues hores màgiques, una de bon matí, quan neix el dia, i l'altra els vespres, quan la feina acaba i puc estirar-me a la gandula mirant les estrelles. Si hagués tingut el llit de la portada a la vora del mar, haguera sigut la felicitat infinita. Però per manca d'això, faig passar-me la calor abaixant les persianes, deixant la casa a la penombra, i si puc, sortint només al matí, o al capvespre.

Gràcies per lleguir-me, gràcies per compartir-ho, per ajudar-me a difondre  i conscienciar dels beneficis físics, i emocionals, de l'ordre i l'organització a casa. 

Anterior
Anterior

Llibres, llibretes i documentació escolar

Siguiente
Siguiente

Què fa una O.P del Baix Penedès?