Feines Diaries, Setmanals, Estacionals

apartment-bookcase-camera-6259-1-e1546973701759.jpg

Sembla que al començar un nou any vulguem fer net del passat, i començar de cero amb bons propòsits. A mi em passa que aquesta dèria m’agafa al setembre, després de l’estiu. Així que, ara, al començar l’any, més o menys, tinc els propòsits relacionats amb la feina, i la família bastant encarrilats. Malgrat això, hi ha dos temes que si me’ls deixo per començar l’any. Un, els propòsits que relaciono amb la millora personal. Majoritariament abracen millores en habilitats, actituds, aprenentatges, o accions que vull emprendre pel meu gaudir, i per  l'altre banda, tinc els propòsits relacionats amb les coses de la casa. La meva llar.

Així que, he pensat que ara que just comença l’any és un bon moment per  parlar-te de com distribueixo les feines de la casa. El meu mètode segueix una regle bàsica d’ordre i neteja basat en la constància, la qual, redueixo a tres categories temporals. Diaries, Setmanals, Estacionals. Repartartint les tasques en aquest tres àmbits, dominaràs l’ordre i l’organització de tota la casa. Aconseguiràs que aquesta no quedi desbordada, convertint-se en el lloc tranquil i càlid que vols per a tu, i els teus.

Diàriament no li dedico més d’una hora, o noranta minuts, com a molt.Quan ja tens la casa en ordre, és molt senzill fer-hi el manteniment diari.  Si m’heu seguit per les xarxes, penjo molts tips d’ordre, on especifico, pas a pas, les feines de cada dia, aquí et deixo algun enllaç.Però bàsicament, es tracta de recollir sobre taules i superfícies, fer els llits, repassar els lavabos, i engegar rentadores, o plegar i guardar roba, si és el cas ( que si no la deixem acumular es fa en un no res). D’altre banda, controlar els menús, que tinc prèviament estipulats setmanalment, i revisar la llista de la compra, suposant que quan he acabat un producte del rebost l’he apuntat abans. Aquestes son les feines que s’han de fer, sí, o sí.

Un cop a la setmana, passo l’aspiradora per tot arreu, trec la pols, faig els banys, recullo papereres. Repasso miralls, mampares. Trec ditades dels vidres. Passo el motxo. Planxo les quatre coses que tinc. Procuro secar la roba i plegar-la enseguida, així no s’arruga. Aquí, en totes aquestes tasques, si que hi dedico un matí. Potser pe fer aquestes feines tens ajuda externa, però és bo saber-ho, així valoraràs millor el servei, que unes tres o quatre hores segur que t’ocuparà.  Aquí el handicap se’l emporta la planxa. Aquestes son les feines bàsiques, pel manteniment de la casa setmanalment.

Però, simultàniament,cada any començo amb coses extres dins l’àmbit de l’ordre. Per exemple, cada setmana, he repassat un calaix, o un armari. Faig repàs i verifico l’ordre en el que faig servir les coses i la seva disposició. Faig el triatge de coses malmeses, inútils, velletes, o repetides en excés. Intento desfer-me’n, sense contemplacions. Practicant aquest hàbit, sense adonar-me’n, trobo que he repassat cuina i banys, calaixos de despatx, i aquells altres calaixos on hi anem posant de tot,  el moble on guardem els DVd i els jocs, farmaciola, medicines. Joguets. Llibres. Papers. Documentació.  És molt important, repassar aquets espais, de tant en quant, desacumular, per deixar passar l’aire. Te’n adonaràs quantes coses inútils  hi tenim, i que feliç et fa treure’t llast. El secret és saber què et quedes, què necessites, què t’agrada, en contraposició d’haver de decidir que vols llençar.

La roba i les sabates son tema a part. Aquestes les reviso cada canvi de temporada. Son les feines que deixo de caire trimestral, o estacional. En aquest paràgraf també hi dedico la neteja del congelador, repàs del rebost, espais de magatzematge, persianes de terrasses exteriors, mobles exteriors, etc. També, es estacional, la roba d’ús decoratiu, els coixins i manta del sofà, estores, catifes, cortines. Repassar la llibreria, i les làmpades a fons, també les considero feines  puntuals, com son els radiadors, i aparells d'aire fred.  L’armari de la vaixella i la cristalleria fina, els coberts, la roba de taula, les coses per dies especials, tots aquets elements, els reviso abans de les Festes de Nadal, com us he ensenyatal instagram, i al facebook.

Divideix aquestes feines segons estació de l'any. Veuràs com no son tantes com et semblen, i que en un trimestre pots embarcar-te en dues o tres feines de més d'un parell d'hores, i la resta de feines menys feixugues pots anar interposant-les en les rutines diàries, o setmanals. Cada canvi d’estació és un nou motiu per repassar i endreçar les coses que ja no utilitzaràs durant una temporada, i una bona excusa, que et donarà les ales per condicionar la casa amb un altre ambientació, més favorable al temps que vindrà.

Com veus, no hi ha cap secret miraculós, és qüestió d'acció, de posar-hi voluntat per aconseguir una casa que flueixi l’harmonia. D'altre banda t'ajudarà consciencià de les avantatges de l'ordre a la resta d'habitants de la casa. Implicar-los a que comparteixin tasques i ajudin, almenys en les regles bàsiques de convivència.Cada dia una mica, sense presa, però sense pausa. Un cop l’engranatge està disposat, el cicle gairebé funciona sol. T’animo a provar-ho! 

Si creus que, el què t'escric, els consells que et dono, et serveixen per aconseguir millorar la relació amb les teves coses. Si, t'agrada llegir-los, o els trobes útils, no dubtis en compartir-los. També pots seguir-me, o dir-me si t'agrada. Això m'ajuda a donar-me a coneixer. Res em fa més feliciç que saber que puc ajudar a altres persones a gaudir d'una llar més fluïda i lleugera. Gràcies!

copy of to ms. laura morrison_ (1)

copy of to ms. laura morrison_ (1)

Anterior
Anterior

Tot és relatiu, incloent els sistemes d'ordre.

Siguiente
Siguiente

Un any dins una capsa