Glòria Organitza, Espais en Ordre

View Original

Planificar

Gestionar el temps, i portar una bona planificació de les feines ens ajuda a veure en què, l'utilitzem. La planificació és una eina eficaç, per identificar objectius, establir prioritats, alhora, ens allibera d'agafar masses compromisos. Ens ajuda a no distreure’ns del camí.

No voldria que pensessis que l'hàbit de planificar el temps, i les tasques a fer, és només per a persones meticuloses, o per endreçades de mena. T'asseguro que no té res a veure en ser, o no ser, organitzat de naixement, sinó que apareix per frenar el "ja ho faré demà" i donar sortida a totes les tasques que tenim programades. Però, també t'ajuda a no allunyar-te del teu propòsit inicial, i poder veure, a cop d'ull, a quin àmbit, de la vida, dediques més temps. Per tant, seguir unes rutines d’ordre i organització és qüestió d’aprenentatge, a banda, de si has nascut amb mentalitat quadriculada, o no.

No sóc endreçada de mena. No vaig néixer amb la capacitat organitzativa, ni meticulosa que se li pressuposa a tota persona amant de l’ordre, i la neteja. Quan examino, amb la perspectiva dels anys, el meu recorregut vital, me’n adono que ha estat, de tot, menys convencional. Potser perquè he cremat etapes fora dels rols establerts, potser perquè sempre he fet mil feines alhora, potser perquè en el meu cap han bullit  mil idees, bones i dolentes. Sorgides, d’un per què no?...o d’un, potser si?... Perquè mai he tingut miraments alhora de llençar-me a posar en pràctica qualsevol cosa que em fes goig. Amb això, sóc conscient que he agafat dreceres, algunes, sense sortida. M’he apartat del què volia fer, per mil raons. He improvisat, més d'una vegada, O m'he deixat portar per la intuïció. Tot plegat, barreres internes que em distreien del camí. Així doncs, amb aquesta confessió, podràs deduir que la manca de planificació, per no saber marcar-me els passos a seguir, m'han portat a conviure amb moltes desil·lusions, i alguns fracassos, fent-me més llarg el camí que volia recorrer. Però, val a dir, que eren tant engrescadores les cruïlles que m’apareixien, que era incapaç de resistir-m’hi. De tot se’n aprèn,  i mai és tard per rectificar!

Per això, vull conscienciar-te de tot el què pots aconseguir si ets capaç d’incloure un sistema d’organització ben planificat. Només tens que perdre uns minuts en omplir un planer, setmanal que t’ajudi a visualitzar d’una forma senzilla i eficaç, els objectius, i les tasques a fer. Categoritzar-les per àmbits de la vida, o rols. Temporalitzar-les. Amb dia, i horari. Amb aquest gest, reduiràs el temps per aconseguir el que has de fer, podràs revisar el què, estàs fent. Podràs adequar, i reconduir les feines cada cop que et trobis perdut/da o tinguis un problema urgent. Guanyaràs qualitat de vida. Reduiràs l'estrès.

Els planificadors, dietaris i altres estris d'organització, son una bona eina que sols et demanen uns minuts per a la reflexió. A mi, m’agraden tots els planificadors de paper. Dietaris, llibretes, i planers, m’enamoren. Ara ja tenim els del 2019 a les papereries. No obstant, també porto al mòbil el calendari amb les tasques importants, o urgents de darrera hora i les cites programdes, és un recodatori virtual complemntari, però sens dubta el què m'ajuda a aconseguir fites, és el planificador de tasques setmanals.

COM PLANIFICAR 

1. Fes llistes, quan se’t passi una idea pel cap apuntala en una llibreta. Per exemple: Regals, Compres, Reformes, Neteges, Endreçar, Visites, Entrevistes, Formació, Trucades, Sortides, etc.

2. Passa el contingut de les llistes al planificador setmanal de tasques a fer.  Sols t’ocuparà uns minuts, jo ho faig cada diumenge.

3. Dóna-li un horari, de començar i acabar.

4. Categoritza les tasques per rols que assumeixis. Família, Feina, Casa, Personal. Marca-les amb un color. Així, veuràs a cop d'ull a què li dediques més temps. Si vols, podràs equilibrar-ho, o  alleugerir-te de compromisos, i de feines pendents que potser pots delegar.

5. Classifica les tasques per:  Urgents, son les imprevistes. Importants, les què no pots perdre de vista. Necessàries, les que no tenen dia, ni hora d’execució però que has de fer.

T'adonaràs que la planificació del temps, i feines, és un aliat que t'ajuda a aconseguir objectius. Veuràs amb eficàcia la quantitat de feines que assumeixes i a quines categories pertanyen. Veuràs com vas avançant aconseguint els objectius marcats. Defugiràs de les distraccions. Et sentiràs eficient.  Notaràs que vas per bon camí. Aconseguiràs el què et proposis! Gestionar i planificar el temps, i les tasques, a mi m’ha funcionat. Per això m'atreveixo a posar-ho per escrit, per explicar-te, que funciona!

Si t'agrada el què escric, et sembla útil no dubtis en compartir-ho, pots seguir la pàgina, o si tens comentaris estaré encantada en respondre't. Gràcies per llegir-me.