Desar els llibres

IMG_4702

Sembla que la primavera, temps de renaixement, de vida, està una mica capgirada. Fins i tot, ha trobat, la gosaria d’enfilar en el calendari, dues dates rellevants, pel nostre territori, la Pasqua amb els ous, les mones, les xocolates, la farigola i les processons, i Sant Jordi, la nostra diada, on el llibre, la rosa, el pa i els pastissos dedicats al patrò en són els protagonistes.

T’agrada llegir? Segur que vas a visitar la llibreria de capçalera més d’un cop l’any. Malgrat això, es fa impossible no complir amb la tradició de cada 23 d’abril. Com tothom,  també vols gaudir d’un dia on les lletres i les roses són les protagonistes. Per tant, tard o d’hora, durant el dia, aniràs a visitar les paradetes de llibres.  També vols viure l’alegria que brolla pels carrers. Aleshores, badant, segur que algun títol caurà de nou a les teves mans. Després a casa, t’arribarà el moment que hauràs d’endreçar els llibres, hauràs de trobar-los un lloc a les prestatgeries. Sap a on, i com, els desaràs?  …

Aquí tens unes idees i consells per trobar espai pels llibres, i con organitzar-los.

Si ets de llegir, és fàcil acumular més llibres dels que pots tenir, per espai. Segur que et sap greu desfer-te’n. A tots ells, els hi trobem virtuts. Uns tindran valor per si mateixos, altres, perquè t’han agradat, o perquè formen part de col·leccions particulars, d’autors que adores.  Excuses per no desprendre’t, les trobaràs totes. Així que, la majoría de vegades acabaràn amuntegats arreu de casa, i a més, de qualsevol manera. L’ espai destinat a desar els llibres sempre ens queda petit. Almenys, a mi em passa. A tu també?

Observo en moltes llars que encara tenen en primer lloc, enciclopèdies escolars de quan els fills/lles anaven a EGB. Ocupen un espai preferent a les sales d’estar. Tots amb lloms iguals, comprats moltes vegades, a terminis en alguna editorial coneguda, llibres bonics per fora, però el seu contingut em sap greu dir-ho, avui, no té cap mena de valor. Aquests llibres estan molt, molt desfasats. Míster Google, els hi ha pres el protagonisme. Així que pensa que la seva missió d’instruir ha finit. A més, t’ocupen un espai important, que no tens, donan un plus de feina per netejar.

Si és el teu cas, i tens encara les enciclopèdies de fa quaranta anys, o més, valora si et val la pena desfer-te’n, per deixar espai pels nous títols que han de venir.

Després, tots els llibres, de butxaca, aquells que han fet molts viatges. Llibres edicions econòmiques, amb tapes tobes, trencades, brutes, a vegades amb fulles desencaixades, de tant d’ús, també dol dir-ho, però també pots donar-los, o reutilitzar-los. Queda’t només amb els llibres en bon estat, malgrat siguin antics, els que et facin goig. Guarda els títols que han influït en la teva vida, per bé, o mal, el fet dona igual. Els autors de sempre, els que t’aporten pensament, els que t’han fet gaudir, o enfadar-te, els que t’han produït algun tipus d’emoció, del caire que sigui, aquests són els teus llibres.

Sé que fa mal, parlar de desfer-se dels llibres, però, de tant en tant, cal fer-ne revisió. Si estan en bones condicions, però no t’han aportat res, porta’ls a biblioteques, arxius, o posa’ls en circuit per altres persones que els puguin interessar i gaudir. No acumulis, per acumular, no et val la pena guardar llibres enterrats en caixes, lleixes inabastables, o espai perdut per les golfes. Llibres que no tens intenció de llegir mai més. Dona’ls un altra vida, potser en altres persones trobaran el seu futur.

No comparteixo les recomanacions que fan gurus de l’ordre com la Marie Kondo, ni la Francine Jay, sobre la quantitat màxima de llibres que cal tenir. Jo no et poso límits, perquè jo no en tinc per a mi.  Així que, no dubtis en fer-te una biblioteca infinita si tu vols. Però sempre que puguis acomplir amb dues premisses. Una, busca l’espai per tenir-la. Dues, tingues cura de cada volum. Els llibres acumulen molta pols, i si no estan en condicions, es deformen. Es fan malbé.

Dues idees d’estètica: A l’hora d’endreçar la llibreria saps que pots optar per agrupar els llibres, per mides, colors, autors, temàtiques, per col·leccions i per ordre d’ús, en cas de llibres de consulta. Els llibres són un dels elements més recurrents en les prestatgeries de la gran majoria de sales d’estar, esperem que segueixin sent-ho per molts anys.

No puc imaginar-me una vida sense llibres per llegir, ni persones que deixin el seu pensament imprés. Els llibres ens aporten idees, pensament crític, ens fan gaudir, viure mil i una vida. Ens omplen d’emocions i sentiments.  Així que, malgrat que us proposi fer-ne espai, llençant, reciclant, donant, sempre en seré defensora.

Per acabar una reflexió: Estem entrant en nous paradigmes on la intel·ligència artificial està a la cantonada, aviat ella farà, decidirà per nosaltres. Això fa una mica de por, perquè no vull ni pensar que per culpa d’algun algoritme disfressat en un gin tecnològic que processi textos a mida per cada un de nosaltres, ens faci perdre el dia més entranyable del mes d’abril. El dia que posem en valor el pensament humà a través dels llibres. Compreu llibres, llegiu, i després, cerqueu el millor lloc de casa per tenir-ne cura.

Gràcies per llegir-me. Com sempre et dic si t’agrada, ajudem a difondre aquest blog, sense tu no té sentit el què escric. Gràcies! Bona diada.

One thought on “Desar els llibres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s