Consells per sempre, actituds caducades

Una troballa interessant

Aquets darrers dies endreçant algunes caixes que guardo en un altell he recuperat un llibre que em va regalar la meva àvia quan em vaig casar. El títol és suggeridor “Enciclopedia Sopena del Hogar” un llibre verd amb lletres daurades. En el seu llom es llegeix un, para ELLA, deixant clar, per si algú ho dubtava, qui era el destinatari d’aquell recull de consells, i normes, per portar les tasques domestiques amb dignitat. “Dignitat femenina”, clar que sí!

Rellegint el seu interior he de dir, amb sorpresa, que els consells inclosos no han canviat gaire de les fórmules actuals d’organitzar la casa, malgrat els anys que han passat. No obstant, hi ha dues coses que m’han fet veure el què hem deixat pel camí.

Quan manquen els referents, arriben els bons consells

Les feines de casa han sigut durant una bona colla d’anys feines invisibles, poc valorades en general, malgrat ser a nivell d’infraestructura i organització interna, imprescindibles.

Alhora, les tasques de la llar han portat l’estigma de sacrificades, per això, en el trancurs dels anys, en el pas d’un segle a l’altre, amb la revolució femenina, les tasques de la casa, agafarien olor de naftalina, i foren apartades del llistat dels aprenentatges a fer.

Les dones de la meva generació, som les multitasca, perquè les hem carregat de manera natural, les hem assumit, suposadament, era el nostre rol, convertint-se en doble feina per a nosaltres, sobre tot quan hem volgut treballar dins i fora de casa. Aixi que, per alleugerir-nos i arribar a tot, hem hagut de confiar en altres dones.

Les dones d’ara, dones modernes i emancipades, mares joves, les nostres filles, han passat d’estudiants a dones treballadores, pràcticament sense saber, o sabent molt poc sobre el manteniment d’una casa.   Per elles,  les  rutines de casa, son això rutines de passada, les quals, ens molts casos, també segueixen fent persones externes. No obstant, elles, tenen la sort, que la parella, tímidament s’ha incorporat, compartir feines de manteniment, de la cura dels fills, van a plaça, o al super. Això és un bon indicador, que celebro, perquè anem avançant!

No obstant, detecto, que en el canvi generacional, entre dones, mares i filles, s’ha trencat la transmissió de les rutines, i els hàbits de neteja i cura de la casa, i malgrat la predisposició d’ells i elles, els resultats no son òptims, el manquen referents.

Per això, es fa necessari, entrenar i divulgar de nou els beneficis de l’ordre la neteja i l’organització de casa. En definitiva cal ajudar a homes i dones, a reconciliar-se amb la casa, que la gaudeixin, la valorin, trobin el seu espai on poder relaxar-se, un lloc per estar protegit d’agressions externes.

Actituts caducades 

Parlant d’agressions externes, i retornant a la enciclopèdia. Deixeu-me que us expliqui que, el què m’ha sorprès del llibre, han sigut els comentaris masclistes que van salpebrant tota la edició. Avui m’han semblat impossibles de digerir. Serà que he avançat en no tolerar segons quin llenguatge?  Tinc esperances, sé que anirem avançant, com sempre hem fet, #somdones, #sommoltes, estem conscienciades de la necessitat de forçar canvis. Ho tenim clar, el secret està actuant des de la col·lectivitat, sense excloure a ningú que entengui que el què volem és una societat més justa, més equilibrada, més respectuosa i més lliure.

Aquesta troballa impresa, que m’ha aportat riquesa de contingut amb els consell sobre productes naturals, cuina saludable, consells d’ordre i neteja de la casa, l’he trobat entranyable. Compatibles amb la meva feina actual

Per tant, excloent el contingut paternalista, condescendent i masclista que plana durant tota l’edició, i que m’ha fet bullir la sang, trobo que els consells estan d’una vigència aclaparadora. No obstant, espero que, amb els temps que corren, la seva vigència, segueixi, només a mitges, i no sigui d’etern retorn

Dedicat a totes les Dones.

Com sempre us dic, si us ha agrada’t ho podeu compartir, o fer-m’ho saber amb un like, alhora us dono les gràcies per dedicar el vostre temps a llegir-me. Gràcies!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s