“Tips” per planificar les compres

La tardor ja marca el seu ritme. Comença a venir de gust posar-se roba més tapada, sobre tot, a primera hora del matí, o del vespre. Les noves col·leccions de moda ja son presents, en els aparadors dels comerços fent-nos badar a més d’un/a. Aprofitant aquest moment de novetats i de canvi, vull complementar l’escrit que porta el títol roba de temporada amb uns “Tips” a tenir en compta per abans d’anar a la caça de la nova col·lecció de tardor. Més que res, per fugir de l’acumulació innecessària. Mies van de Rohe, predicava amb el seu famós, menys és més, i jo, confio plenament en aquesta dita relacionant-la amb l’ordre i la organització, perquè al complir-la ens exclou d’haver de llençar, o emmagatzemar  més coses de les necessàries.

L’acumulació és un greuge per la petjada ecològica que estem deixant al nostre entorn amb el comprar /llençar /comprar. És evident que comença a ser insostenible. El planeta ja no pot amb tanta pressió humana, tenint en compta que a meitat d’any ja hem consumit tots els recursos naturals que el món produeix. Any rere any accelerem el decalatge entre la producció dels recursos i la velocitat en que els consumim. Per tant, en aquest procés els consumidors som part important, i per això, penso que nosaltres hem de ser els primers en prendre consciencia del problema que d’altre manera perpetuem amb uns hàbits de consum poc equilibrats, per això, desde el nostre poder de consumidors hauríem d’influir, o ajudar per aconseguir un canvi de model, que sols nosaltres podem forçar.

No estic dient que no compreu, aquest escrit no va d’això, va de comprar amb coneixement i racionalitat. Si vols participar en aquest canvi  et proposo adaptar l’armari a les necessitats que demanen els nous temps, optant per un estil minimalista, més auster, més racional, on no manqui ni sobri res, tenint en compta el teu estil de vida. Seguint aquest tips podràs deixar de banda, la compra impulsiva, que ens porta directament a la acumulació, i alhora, t’entrenaràs en triar, sempre que sigui possible, productes duradors, o de fàcil reciclar, productes sorgits d’una producció responsable. 

MOTIUS PER COMPRAR

  1. Comprar allò que  t’agradi de debò, per disseny, qualitat, color, funcionalitat.
  2. Comprar allò que et faci falta, per ser una millora notable, o perquè abans t’has desfet dels similars per diferents raons (trencats, deslluïts, encongits, etc.

OBSERVA ABANS DE COMPRAR

  1. Observar la roba de la temporada passada, segons categories, la que ja has decidit que utilitzaràs i que està en optimes condicions.
  2. Fes composicions de conjunts per set, o quinze dies, aquest és el límit màxim, si et passes d’aquesta condició, has de descartar roba abans de tornar-la a reposar, això sense comptar amb aquelles peces especials, de festa, o per activitats concretes.
  3. No guardis relíquies per si de cas, o per tombar per casa. Estar per casa no vol dir anar fet un nyap, amb roba esparracada, vella, o amb propaganda.
  4. Valora quin estil de vida és el teu (sigues realistes) segons treball, lleure, relacions socials, esdeveniments especials que tens previst assistir. Així veuràs les mancances de roba adequada per cada acció, i veuràs que tens que reposar aquesta temporada.
  5. Comprar en funció d’aquestes mancança. Si has de complementar un conjunt fes-ne una foto i pren-la a la botiga, així la memòria no et farà males passades alhora de triar, aniràs directa.

PERTICIPAR DEL CANVI SI…

A més, si vols formar part d’un canvi en el consum i la producció, és rellevant tenir en compta l’etiquetatge:

  1. Valora les instruccions de rentat i la composició, per saber els materials i el resultat que et pot donar la peça, es important saber quina  inversió necessita en manteniment.
  2. Valora qui hi ha al darrera de la peça, on i com s’ha fabricat, factors decisoris per una compra responsable i sostenible, (informa’t de les marques que et garantizen aquest requeriment)
  3. Valora qualitat/preu, tenint en compta que no hi ha duros a quatre pessetes. Massa barat, vol dir que algú ho està pagant car, o que la qualitat se’n veu perjudicada.

Deixa’t aconsellar  pel venedor/a, però sigues conscients que tu ets qui decideixes.  Defuix de tenir un armari massa extremat, t’obliga a reposar-ho tot cada temporada. Sigues fidel a la teva personalitat. Tu saps com ets? T’explico un costum que tinc: quan he de sortir, en el darrer cop d’ull sempre prescindeixo d’algun adorno. Em sento més còmoda amb roba de línees senzilles i pocs complements. Així que cada u s’ha de conèixer i ajustar el seu armari al seu estil. 

En resum: Fes balanç de l’armari, abans d’anar a comprar, per saber que hi manca, i un cop tens clar qui ets. A més, si vols participar d’un canvi de model de consum ves de compres allà on el compleixin, sigui comerç local o de grans cadenes. Tu tens la llibertat d’escollir. Tu tens sempre la darrera paraula. Tu tens el poder del canvi. Ànims i bona compra!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s