Roba de temporada

Un dels moments més recurrents, cada mig any, passa per l’hora de fer el canvi d’armari. Endreçar i guardar la roba, que no farem servir durant una llarga temporada.

Fer el canvi de temporada ens genera un mar de dubtes perquè un/a no sap mai quan és el millor moment climàtic de fer-ho. Dubtem, sempre, per si encara és massa aviat, o no. El nostre bon clima ens allarga o escurça les estacions de manera imprevisible. De totes maneres, és una feina  inevitable, tard o d’hora ens hi hem de posar perquè  tenim els armaris plens a vessar, i tot no hi cap alhora. Així que, mans a la feina.

Fer el canvi, ens representa revisar la roba que portem, decidir què guardem, deixar-la neta, i en bones condicions. Però també hem de baixar les caixes de la roba que utilitzarem. Fer el canvi és treure i tornar a guardar. És una tasca que ens porta una càrrega de feina addicional, i un enredo més al nostre caos particular de cada dia.  Malauradament,  la majoria no disposem d’un vestidor com el de la Carrie Bradshaw, ella pot tenir la roba d’estiu i la d’hivern més o menys condicionada en un mateix espai. Però la majoria que no podem gaudir d’un gran vestidor ens suposa remenar altells i racons, treure caixes, fins i tot, de sota els llits.

Per endreçar bé, i aconseguir alleugerar el tema us proposo unes tècniques que utilitzen les professionals de l’ordre. 

En primer lloc: Penseu en quines són les vostres necessitats de vestir. Observeu el què teniu, el què no us poseu des de fa temps, o aneu arrossegant cada temporada per pena, o per si de cas. Relacioneu-ho amb el vostre estil de vida, les vostres necessitats reals. Pregunteu-vos, si de debò ho heu de conservar a primera línea, si fa la funció per la qual està destinada.

Separeu-la feu piles segons això:  Primer, el què us agrada i us afavoreix, desprès pregunteu-vos si està en bones condicions, i si val la pena guardar-la, valoreu-la objectivament pel manteniment afegit que comporta, si us és rendible. Perquè tots tenim peces delicades que son només de tintoreria, i per no tenir temps de portar-les a rentar, deixem d’usar-les, o se’ls acumula la brutícia. Penseu-hi valoreu i descarteu el què no guardareu.

Alhora d’endreçar utilitzeu les tècniques que us proposo us podran ser de molta utilitat, amb elles aconseguireu agilitzar el moment de triar que us posareu al vestir-vos i veurem uns armaris ben organitzats. Hi ha tres fórmules, podeu endreçar, per ús, per harmonia visual, o per famílies. De fet, no hi ha una fórmula millor que un altre, podeu barrejar les tres.Com que l’objectiu és cerca l’equilibri i agilitzar el procés de vestir-nos, teniu en compta que no és el mateix endreçar un armari d’un adolescent, criatura, o un adult que l’ha de compartir amb la parella. Les necessitats son diferents.

Per endreçar per harmonia visual, heu de donar preferència als teixits i els colors, el contenidors, els penjadors, en definitiva a l’estètica. Per això, col·locàrem la roba fent-ne degradat de tonalitats, categoritzarem per teixits, o tèxtils. L’impacta visual ha de ser uniforme. Sobre això hi ha un consell interessant. Poseu els colors fosc a l’esquerra, seguit pels clars, i de les peces més llargues a les més curtes així l’efecte visual és ascendent dona optimisme. També evitarem les piles insostenibles de jerseis, sobre tot de samarretes. La millor manera és plegar-les en vertical, i si pot ser, ajudats  per algun tipus de contenidor, o de un calaix. Guanyareu molt d’espai. Paraula! 

L’ordre per famílies, no cal dir-ho és per tipus, o categoria de peces. El que té de bo és que amb un cop d’ull es veu la quantitat que tenim de cada cosa. Així controlem la necessitat que tenim de reposar-les, i se’ns fa més fàcil improvisar un conjunt, o bé per veure que utilitzem, i què no, per tant ens ajuda a descartar-ne. Aquesta tècnica és bàsica, i normalment la utilitzem junt amb la visual, o per utilitat. Un consell: Els conjunts que saps que t’afavoreixen i t’hi trobes a gust, fes-ne una fotografia, així tens un recurs ràpid a ma per no fer memòria. T’estalviaràs de fer proves a darrera hora.

L’ordre per utilitat, és molt simple, segons les nostres necessitats de vestimenta deixarem en preferència aquells conjunts que ens escauen. Aquesta solució és adequada per tenir la roba justa, per las situacions justes, segons, els esdeveniments als que hem d’intervenir, feina, esport, festes, etc. En aquest cas pots utilitzar-ho complimentant, també, les tècniques d’ordre per famílies, o bé per harmonia visual, o ambdós alhora. És el sistema ideal per persones atrafegades i que  no els agrada pensar en com combinaran la roba, la tenen pensada per avançat, i distribuïda per conjunts. Aquest sistema és ideal per que li agrada el minimalisme, és impensable per un armari amb molta roba.

Les peces petites com els mocadors, cinturons, fulards, mitjons, roba interior, també millor en contenidors destapats, o en calaixos. Els pantalons si són texans es poden plegar també en vertical dins un contenidor, o apilats en poques alçades, les faldilles, els pantalons de vestir, els vestits, exceptuant els pantalons de vestir, la resta utilitzarem una peça un penjador. El que si trobo encertat, és què si tens conjunts de brusa i faldilla, o vestit i jaqueta els posis junts en la mateix penjador, és l’únic cas que posarem més d’una peça junta.

Per acabar, sols recordar que abans d’endreçar cal netejar bé calaixos, lleixes, perquè no hi ha ordre sense neteja. Mentre netegem pensarem en com distribuirem la roba. La més útil a una alçada raonable, i la menys, a la part de d’alt. També cal pensar abans d’endreçar quins son els recursos de què disposem per aconseguir un ordre més pràctic i bonic,  per exemple, els penjadors  millor si son tots iguals, i els contenidors que utilitzem també, aquest recursos per ordenar cal preveure’ls abans de començar.

 D’altre banda, la roba de la temporada que haurem de guardar cal recordar que s’ha de guardar en condicions d’higiene i cura adequada abans de guardar-la. Descartar el que no volem, no cal que ocupi espai si forma part dels per si de cas, o està malmesa, o si fa temps que viu entre la llum i l’ombra. A no ser, que sigui un fons d’armari d’aquells que no passen mai de moda. Per qualitat, perquè t’escau, o t’hi vas deixar una pasta, i et fa llàstima els bons records que hi tens. La resta, la donem, o al contenidor dels residus.

Una idea, que us vull donar: Si guardeu les coses en caixes, feu una fotografia de l’interior, o enganxeu etiquetes com un petit inventari, us estalviareu de remenar a veure que hi ha a dintre quan passin uns mesos i busqueu alguna cosa que us faci falta. Endreçar l’armari de la roba com buscar tresors, veure el que varem guardar l’estació anterior, i col·locar-ho de nou, en els fons, a tots/es ens agrada, el canvi d’estació  és com un començament ple de projecte i esperances, fa il·lusió, i malgrat que en uns dies anem de bòlid, tinguem la casa enredada més del normal és quelcom inevitable. Si teniu molta feina i no podeu per manca de temps, penseu que avui dia hi ha persones que es dediquen a ajudar-vos. Si us agrada i trobeu útil el què us explico compartir-ho, o feu un like, Gràcies.

closet

4 thoughts on “Roba de temporada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s